Site icon Kocaeli Bitkileri

Catapodium rigidum (Telek otu)

Catapodium rigidum

Catapodium rigidum; 09/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde yatık ya da dik ve serttir. Yaprak kılıfı pürüzsüzdür. Dil kesik ve pürüzlü ve 1 ila 4 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 1 ila 8 cm uzunluğunda, sert, genellikle alt boğumda 1 ila 2 dallıdır. Sap 0,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Başakçık 4 ila 10 mm uzunluğundadır. Dışkavuzlar çıplak, alttaki 1,3 ila 2 mm uzunluğunda ve üç damarlı, üstteki 1,5 ila 2,3 mm uzunluğunda ve üç damarlıdır. İçkavuz 2 ila 2,6 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu salkım ila bileşik salkımlı halinde ve dal ile başakçıklar tek düzlemde yayılıcıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayır, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde telekotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca minik ayak anlamına gelir. Cinsin başakçıklarının neredeyse sapsız olmasına işaret eder. Tür adı Latince sert anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version