Site icon Kocaeli Bitkileri

Catalpa bignonioides (Katalpa)

Catalpa bignonioides

Catalpa bignonioides: 18/06/2021; İzmit Sahili; 10 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

15 ila 18 metre büyüyebilir. Gövde gri ila kahverengi olup 1 metre çapa ulaşabilir. Yapraklar iri ve yürek biçiminde, 20 ila 30 cm uzunluğunda ve 15 ila 20 cm genişliğindedir. Çiçekler 2,5 ila 4 cm çapında, trompet biçiminde, iç bölümde sarı lekeli olmak üzere beyaz renkli ve 20 ila 40 arası sayıda çiçekli salkımlar halinde görülür. Meyve uzun, fasulye biçiminde, 20 ila 40 cm uzunluğunda ve 8 ila 10 mm çapındadır. Meyve, iki kanada sahip kahverengi ve düz çok sayıda tohum barındırır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı ve parklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde katalpa adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Muskogi dilinde kanatlı kafa anlamına gelir. Tohumların çift kanatlı olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Bignonia gibi anlamına gelir. Aynı ailede yer alan Bignonia cinsi ile benzerliğine işaret eder.

Tıp

Kabuğundan yapılan çay, antiseptik, yılan zehrine karşı panzehir, müshil, yatıştırıcı ve parazit düşürücü olarak kullanılmıştır. Sakinleştirici ve hafif narkotik etkilidir. Çocuklarda astım ve öksürük tedavisinde kullanılmaktadır. Yaprakları yaralar üzerine lapa halinde uygulanır. Tohumlardan yapılan çay, astım ve bronşit tedavisinde kullanılır, ayrıca haricen yaralara uygulanır.

Dikkat

Bilgi

Ağacın yaprakları tırtıllar tarafından yenildiğinde nektar salgılayarak karıncaları çeker ve böylece kendini korumaya alır. Erozyon kontrolünde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version