Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Aspir › Kınadikeni
20 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde saman renginde tüylü ila örümcek ağı benzeri tüylüdür. Gövde yaprakları yünlü, grimsi yeşil renkli, 20 ila 60 mm uzunluğunda ve 2 ila 13 mm genişliğindedir. Çiçek başları sıkı ila gevşek küme halindedir. Dış filariler 2,5 ila 5 cm uzunluğunda, dik ila güçlü biçimde kıvrık, mor lekeli ve tepede saçaklıdır. Çiçekler mor ila pembe renklidir. Kapçık 4 mm uzunluğundadır. Sorguç kahverengimsidir.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Tahrip edilmiş araziler, tarlalar ve çalılıklarda görülür. Derince, İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kınadikeni adı ile bilinmektedir.
Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Arapça boya anlamına gelir. Çiçeklerinin tekstil sektöründe boya olarak kullanılmasına atıftır. Türkçe yaygın adı olan asfir ya da aspir Arapça sarı boya anlamına gelen usfur (عُصْفُر) kelimesinden muharreftir. Tür adı Latince dişli anlamına gelir. Yaprak kenarlarındaki diş benzeri çıkıntılara işaret eder. Orta ve iç filarilerin de uçları dişlidir. Özgün tanımda bu “foliis lanceolato ovatis spinoso dentatis” olarak belirtilmiştir.








Doğan, Hüseyin (2022). Carthamus dentatus (Kına dikeni) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/carthamus-dentatus/ Erişim tarihi: 29 January 2023