Site icon Kocaeli Bitkileri

Carthamus (Aspir)

Özet

Carthamus (Aspir) bazı türleri boya ve tıbbi amaçlarla kullanılan ve istilacı potansiyeli yüksek bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Carthamus (Aspir) genellikle dikensi, 30 ila 180 cm büyüyebilen, dallı ve tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde genellikle diktir. Yapraklar tabanda ve gövdede ya da tamamı gövdede, almaşlı dizilişli, kenarları düz ila az teleksi ila derin teleksi ve dikensidir. Çiçek başları tablamsı ve tek ya da küme halindedir. İnvolukrum yumurtamsı ya da darca elipsoittir. Filariler 4 ya da 5 sıra halinde çok sayıda, şeritsi ila yumurtamsı ve dikensi uçludur. Dıştakiler yaprak benzeri, sert ve dikenli dişli, içtekiler ince ve uçları zaman zaman tırnaklıdır. Çiçek tablası dışbükey ila koniksidir. Çiçekler turuncu, sarı, pembe ya da mor renklidir. Çiçekçikler 15 ila 60 adet ve incedir.

Boyuncuk uzun şeritsi dallıdır. Kapçık ters yumurtamsı ila ters piramitsi, pürüzsüz ve çıplaktır. Sorgu yoktur ya da kalıcı olup çok sayıdadır. Cinse bağlı Carthamus tinctorius gıda ve tıbbı amaçlarla kullanılan popüler bir bitkidir. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Arapça boya anlamına gelir. Çiçeklerinin tekstil sektöründe boya olarak kullanılmasına atıftır. Türkçe yaygın adı olan asfir ya da aspir Arapça sarı boya anlamına gelen usfur (عُصْفُر) kelimesinden muharreftir.

Kocaeli’ndeki türler

Carthamus dentatus

Kına dikeni

Exit mobile version