Site icon Kocaeli Bitkileri

Carpesium (Kuzeyotu)

Özet

Carpesium (Kuzeyotu) genelde ormanlık alanların nemli bölgelerinde görülen ve bazı türleri tıbbı amaçlarla kullanılan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Carpesium (Kuzeyotu) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde kanatlı değildir. Yapraklar almaşlı dizilişli, düz ya da dişli ve saplı ya da sapsızdır. Yaprak sapı sıklıkla kanatlıdır. Kömeç tablamsı, terminal ya da koltuklarda, sapsız ya da kısa saplı, sıklıkla baş aşağı sarkık, tek ya da birkaç adedi bir arada ya da çok sayıda başak benzeri salkım halindedir. İnvolukrum neredeyse küresel ya da çökük küreseldir. Filariler 3 ya da 4 sıra halinde, dıştakiler otsu iken içtekiler kuru, geniş ve küt uçludur. Çiçek tablası düz ve çıplaktır. Kenardaki çiçekçikler dişi, tüpsü ya da ışınsal, 2 ila birkaç sıra halinde, verimli ve ince; taç 3 ila 5 adet dişlidir. Tüpsü çiçekçikler erselik, verimli, ince ve çok sayıda; taç sarımsı ve 4 ya da beş dişlidir.

Kapçık elipsoit, çıplak, taçtan daha uzun, kabarık çizgili ve kısa salgılı gagalıdır. Sorguç mevcut değildir. Çiçekler sarı ya da yeşilimsi renklidir. Kapçık tüysüz ve gagalıdır. Cins Avrasya’ya özgüdür ancak günümüzde Avustralya kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Antik Yunanca saman gibi anlamına gelebilir ve çiçek rengine işaret etmesi muhtemeldir.

Kocaeli’ndeki türler

Carpesium cernuum

Yedi kuzeyotu

Exit mobile version