Carpesium cernuum (Yedi kuzeyotu)

derleyen:

Özet

Carpesium cernuum (Yedi kuzeyotu) genelde orman içindeki derelerin civarında görülen ve yaz sonundan güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Carpesium

Keygana

Tanımı

Carpesium cernuum (Yedi kuzeyotu) genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde sağlam, dik, yoğun beyaz tüylü ve çok dallıdır. Alt gövde yaprakları ince, kaşıksı dikdörtgensi, 9 ila 25 cm uzunluğunda ve 4 ila 6 cm genişliğinde, ucu sivri ya da küt, her iki yüzü de yoğun beyaz tüylü, orta gövde yaprakları daha küçüktür. Çiçek başı tek, 5 ila 10 cm uzunluğundaki sap üzerinde, 15 ila 18 mm genişliğinde, çok sayıda yapraklı, bunlar şeritsi mızraksı, 2 ila 5 cm uzunluğunda, tabanı dar ve tepesi küttür. Dış filariler 3 ila 4 mm uzunluğunda, dikdörtgensi, küt, çıplak ve diktir. Çiçekler 2 mm uzunluğundadır. Kapçık şeritsidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yedi kuzeyotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Antik Yunanca saman gibi anlamına gelebilir ve bu bağlamda çiçek rengine işaret etmesi muhtemeldir. Tür adı Latince öne eğik anlamına gelir ve açık bir şekilde çiçeklerin durumuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Chrysanthemum conyzoides cernuum, foliis circa florem mollibus”tur.

Fotoğrafları