Tanımı
5 ila 40 cm kadar büyüyebilir. Gövde havlı, basit ya da dallıdır. Yapraklar 7,5 cm uzunluğunda ve 2,5 cm genişliğinde, loblu ve örümcek ağına benzeyen, kısa, yoğun, hasır gibi tüylerle kaplıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, kenarları düz ya da dişlidir. Çiçek başları 1,5 ila 2 cm genişliğindedir. Dış filariler mızraksı ve dikenlidir, bunlar gümüşî morumsu iç filarilerden daha uzundur. Taç morumsu pembe renklidir. Kapçık 3 mm, sorguç 15 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman açıklıkları, çalılık, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde keygana adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins, Kutsal Roma İmparatoruluğu’nun ilk imparatoru Şarlman’ın adını taşımaktadır. Rivayete göre, Şarlman ordusunda görülen veba salgınını, başmeleğin yol göstermesi ile bir Carlina türünün kökünü kullanarak tedavi etmiştir. Şarlman ayrıca, İmparatorluk bahçelerinde yetiştirilmesi gereken bitkilere yönelik bir genelge yayımlamıştır. 72 bitkilik bu liste içinde çeşitli sebze ve süs bitkilerinin yanı sıra tıbbi değeri olan bitkiler de yer almaktadır. Tür adı Latince yünlü anlamına gelir. Yaprakların örümcek ağına benzer tüylerle kaplı olmasına işaret eder.
Fotoğrafları










Görüşünüzü Yazın