Carlina biebersteinii (Kayadikeni)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Carlina biebersteinii (Kaya dikeni) genelde yamaçlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan iki yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Carlina

Keygana

Tanımı

Carlina biebersteinii (Kaya dikeni) genellikle iki yıllık ve 12 ila 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar genellikle düz, alt yüzeyi ağsı havlı ila ağsı yünlü, yumuşak dikenciklerle dişli ve tepeye doğru kademeli biçimde daralmaktadır. Taban yaprakları 10 ila 20 cm uzunluğunda ve darca mızraksıdır. Yapraklar kademeli olarak alt ve orta gövde yapraklarında dikdörtgensi ya da mızraksı biçime geçmektedir. Kömeç 2 ila 3 cm genişliğindedir. Dış filariler şeritsi ya da mızraksı, dikenli ve neredeyse saman renkli iç filarilerle aynı uzunluktadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Alt türlerHerbaryum] Yamaçlar ve çalılık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 300 metre arasındaki rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kayadikeni adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins, Kutsal Roma İmparatoruluğu’nun ilk imparatoru Şarlman’ın (Carolus Magnus/Charlemagne) adını taşımaktadır. Rivayete göre, Şarlman ordusunda görülen veba salgınını, başmeleğin yol göstermesi ile bir Carlina türünün kökünü kullanarak tedavi etmiştir. Şarlman ayrıca, İmparatorluk bahçelerinde yetiştirilmesi gereken bitkilere yönelik bir genelge yayımlamıştır. 72 bitkilik bu liste içinde çeşitli sebze ve süs bitkilerinin yanı sıra tıbbi değeri olan bitkiler de yer almaktadır. Tür 30 Temmuz 1768 – 28 Haziran 1826 tarihleri arasında yaşamış Alman biyolog ve zoolog Friedrich August Marschall von Bieberstein‘a adanmıştır. Kafkasya florası ile ilgili yaptığı çalışmaları ile bilinir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir