Tanımı
15 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde tek ve dallıdır. Yapraklar genellikle düz, alt yüzeyi ağsı havlı ila ağsı yünlüdür. Rozet yaprakları 10 ila 20 cm uzunluğunda, darca mızraksı; orta yapraklar 7 ila 13 cm uzunluğunda; üst yapraklar 4 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek başları 2 ila 3 cm genişliğindedir. Taç mor renklidir. Dış filariler şeritsi mızraksı, dikensi dişçikli, neredeyse saman renkli iç filarilerin uzunluğundadır. Çok sayıda bırahte görülür. Kapçık dikdörtgensidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak doğu Avrupa ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Yamaçlar ve alpin çayırlarda görülür. Gölcük, Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 1300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adları
Dilimizde kısa kayadikeni adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins, Kutsal Roma İmparatoruluğu’nun ilk imparatoru Şarlman’ın adını taşımaktadır. Rivayete göre, Şarlman ordusunda görülen veba salgınını, başmeleğin yol göstermesi ile bir Carlina türünün kökünü kullanarak tedavi etmiştir. Şarlman ayrıca, İmparatorluk bahçelerinde yetiştirilmesi gereken bitkilere yönelik bir genelge yayımlamıştır. 72 bitkilik bu liste içinde çeşitli sebze ve süs bitkilerinin yanı sıra tıbbi değeri olan bitkiler de yer almaktadır. Tür 30 Temmuz 1768 – 28 Haziran 1826 tarihleri arasında yaşamış Alman biyolog ve zoolog Friedrich August Marschall von Bieberstein‘a adanmıştır. Kafkasya florası ile ilgili yaptığı çalışmaları ile bilinir. Alttür adı ise Latince kısa bırahteli anlamına gelir. Çiçek sapının dışında olabilen yaprağa benzer yapıların kısalığına işaret eder.
Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Asterales (Papatya takımı)
Aile
Asteraceae (Papatyagiller)
Cins
Carlina (Keygana)
Tür
Carlina biebersteinii subsp. brevibracteata (Kısa kayadikeni)
Anahtar kelimeler
Fotoğrafları








© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın