Özet
Carex vesicaria (Bohçalı saparna) genelde sulak alanların kenarında görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Carex vesicaria (Bohçalı saparna) genellikle 40 ila 120 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde keskin biçimde üç köşeli ve köşelerin üzerinde pürüzlüdür. Yapraklar genellikle gövdeden daha kısa, 5 ila 8 mm genişliğinde, yeşil ya da sarımsı yeşil renkli, düz ya da katlı ve sivilceli değildir. Taban kılıfları morumsu kırmızı renklidir ve zamanla lifli hale gelmektedir. Dişi başaklar 2 ila 4 cm uzunluğunda, en alttaki zaman zaman uzun saplı ve sarkık, geri kalanları neredeyse diktir. Dişi dışkavuzlar dar biçimde mızraksı, soluk orta damarla morumsu kahverengi, torbacıklardan çok daha dar ve genellikle kısadır. Torbacıklar zeytin yeşili ila kahverengimsi sarı, zaman zaman kahverengimsi kırmızı, yumurtamsı elipsoit, 6 ila 8,5 mm uzunluğunda, yükselici, hafifçe damarlı, parlak ve kademeli olarak 2 mm uzunluğundaki iki parçalı gagaya doğru daralmaktadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere ve göl kenarlarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde bohçalı saparna adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür adı Latince mesane anlamına gelir ve açık bir şekilde türün torbacıklarının görünümüne işaret eder. Özgün tanımda bu “capsulis inflatis acuminatis” olarak belirtilmiştir.
Bilgi
Rizomları sepet yapımında kullanılmıştır.
Bir yanıt yazın