Özet
Carex riparia (Yılan sazotu) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Carex riparia (Yılan sazotu) genellikle 60 ila 130 cm büyüyebilen sürünücü rizomlu bir bitkidir. Taban kılıfları kalıcı ve sıklıkla kırmızı lekelidir. Mat yeşil renkli yapraklar 160 cm uzunluğunda ve 6 ila 20 mm genişliğindedir. Bunlar gövdeye eşit ya da ondan daha uzun, düz ya da pileli, sıklıkla keskin biçimde omurgalı, yeşilimsi mavi ve sıklıkla alt yüzeyi beyazımsıdır. 1 ila 5 arası dişi çiçek başağı taşır. Bunlar silindiriktir ve sonrakinin üstüne binmiş durumdadır. 3 ila 6 arası sık dizili ve terminal olanı genellikle kalın olan erkek çiçek başağı görülür. Dişi başaklar 3 ila 10 cm uzunluğunda, erkek başaklar 2 ila 6 cm uzunluğundadır. Fındıkçık kahverengi, yumurtamsı ve 5 ila 8 mm uzunluğundadır. Bunlar hafifçe parlak, ince ve belirgin damarlı ve kademeli olarak iki parçalı gagaya doğru daralmaktadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere kenarlarında görülen kenarlarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde yılan sazotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir ve bu bağlamda bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret etmektedir. Tür adı Latince nehir kıyısında anlamına gelir ve açık bir şekilde türün habitat tercihine dikkat çekmektedir.
Gıda
Kökü pişirilerek tüketilmektedir.
Bir yanıt yazın