Site icon Kocaeli Bitkileri

Carex remota (Nazlısaparna)

Carex remota

Carex remota: 11/06/2021; Bıçkıdere; 45 m.; göl. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Gövde ince ve 30 ila 75 cm uzunluğunda, genellikle kemersi ve üst bölümde pürüzlüdür. Taban kılıfları soluk sarımsı kahverengidir. Yapraklar 1,5 ila 2,2 mm genişliğinde, ince, gövdeden daha kısa ve neredeyse düzdür. Çiçek kurulu 20 cm uzunluğunda ve sıklıkla baş aşağı sarkıktır. Başaklar 4 ila 12 arası sayıda, 3 ila 12 mm uzunluğunda, sapsız ve birbirlerinden oldukça uzaktırlar. Dişi dışkavuzlar 2,2 ila 2,6 mm uzunluğunda, genişçe mızraksı ila yumurtamsı, sivri uçlu, yeşil orta damarlı ve torbacıklardan hafifçe daha kısadır. Torbacıklar soluk sarımsı yeşil renkli, oval, 2,8 ila 3,6 mm uzunluğunda ve belirgin biçimde damarlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Sulak alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde nazlı saparna adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür adı Latince uzak anlamına gelir. Başakların birbirlerinden uzak olmalarına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version