Site icon Kocaeli Bitkileri

Carex pendula (Salkımsaparna)

Carex pendula

Carex pendula: 12/04/2017; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

50 ila 180 cm büyüyebilir. Rizomlar kısadır. Gövde pürüzsüz ve üçgensidir. Yapraklar gövdeden daha kısa, uzun, tüysüz, sarımsı yeşil renkli ve alt yüzeyleri mat yeşil renklidir. Bunlar 8 ila 20 mm genişliğindedir. Dil 3 ila 5 cm uzunluğunda sivridir. Çiçekler sarkık ve kediciklere benzer biçimlidir. Gövdenin tepesinde 1 ila 2 arası erkek çiçek başağı bulunurken 4 ila 5 arası dişi çiçek başağı aşağıda bulunur. Dişi dışkavuzlar yumurtamsı, soluk kahverengi ila kırmızı kahverengi ve ortaları soluk damarlıdır. Torbacıklar soluk zeytin yeşil kahverengi, zaman zaman mor benekli, genişçe elipsoit ya da oval, üç köşeli ve 2,2 ila 3,3 mm uzunluğundadır. Gaga silindirik ve 0,3 ila 0,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde salkım saparna adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür adı Latince aşağı sarkan anlamına gelir. Türün çiçek kuruluna işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version