Özet
Carex leporina (Tülü sazotu) genelde ormanlık alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Carex leporina (Tülü sazotu) genellikle 10 ila 90 cm büyüyebilen bir bitkidir. Rizomlar görece kalındır. Gövde sert, dik ya da hafifçe tabana yakın bölümde kavisli, keskince üç köşeli ve üst bölümde pürüzlüdür. Taban kılıfları soluk pembemsi kahverengi ila grimsi kahverengi ve zamanla lifli olma eğilimindedir. Yapraklar 1,5 ila 3,5 mm genişliğinde ve gövdeden daha kısadır. Bunlar görece yumuşak, düz ve yeşil ya da koyu yeşil renklidir. Çiçek durumu dikdörtgensi ila yumurtamsı ve 2 ila 4 cm uzunluğundadır. 2 ila 9 arası sayıda başak taşımaktadır. Başaklar oval ila ters oval, birbirleri ile benzer ve 0,8 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Dişi dışkavuz darca yumurtamsı, soluk pas kahverengisi renkli, orta damar açık yeşil renkli ve belirgin biçimde zarsı kenarlıdır. Torbacık soluk kahverengi, elipsoit oval, zarsı ve 4 ila 5 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Kuzey Amerika, Sibirya ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar, orman sınırları, nemli çayırlar, dere ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gölcük ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde tülü sazotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir ve bu bağlamda bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret etmektedir. Tür adı Latince tavşan gibi anlamına gelir. Özgün tanımda epitet tercihinin nedeni açık değildir ancak çiçek kurulunun tavşan ayağını andırmasına işaret edilmesi muhtemeldir.
Bir yanıt yazın