Site icon Kocaeli Bitkileri

Carex hirta (Tüylü çayırsazı)

Carex hirta

Carex hirta; 09/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde genellikle tek, kütçe üç köşeli ve pürüzsüzdür. Taban kılıfları kahverengi ya da kırmızı kahverengidir. Yapraklar düz, sıklıkla gövdeden daha kısa, 10 ila 50 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 mm genişliğindedir. Yapraklar, yaprak kılıfları ve diller tüylüdür. Toprağın ıslaklığına bağlı olarak tüyler seyrelir. Sapların sonunda 2 ila 3 erkek başak bulunur, bunlardan her biri 10 ila 30 mm uzunluğundadır. Dişi başaklar 2 ila 3 arası sayıda, silindirik, dik ve 10 ila 45 mm uzunluğundadır. Tüylü torbacığı, erkek dilleri ve yapraklarıyla diğer Carex türlerinden ayırt edilir. Tek evcikli bir bitkidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayırlar, yol kenarı ve orman kıyılarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüylü çayırsazı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür adı Latince tüylü anlamına gelir. Türün torbacıklarının ayırt edici özelliğine işaret eder.

Gıda

Kökü pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

İdrar söktürücüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version