Carex halleriana (Kaba ayakotu)

derleyen:

Tanımı

Sıkı biçimde yığınsı ve rizomsuz bir bitkidir. Gövdeler 7 ila 25 cm uzunluğunda, ince, neredeyse dik, en azından üst bölümde pürüzlüdür. Taban kılıfları kahverengi ila koyu kahverengi, zamanla yaprak tabanları ile lifli ve kalıcı hale gelir. Yapraklar 1 ila 2,5 mm genişliğinde, gövde ile aynı uzunlukta ya da hafifçe daha kısa, düz ve sıklıkla kıvrık kenarlı, üstte pürüzlü ve grimsi yeşil renklidir. Erkek başak yumurtamsı ve 10 la 17 mm uzunluğundadır. Dış kavuz soluk kahverengidir. Dişi başaklar 1 ila 4 arası sayıda, görece küme halinde ve neredeyse sapsızdır. En alttaki başaklar gövdenin tabanında yükselir; uzun, ayrık, ince ve 17 cm uzunluğa kadar bir sap üzerindedir. Başaklar görece sıkı ancak birkaç çiçeklidir. Dişi dışkavuzlar mızraksı yumurtamsı, torbacıklardan hafifçe daha uzun, kırmızımsı kahverengi ve yeşilimsi üç damarlıdır. Fındıkçık kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, kuzey Afrika ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kuru kayalık yamaçlar, çalılık ve orman açıklıklarında görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. 20 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kaba ayakotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür 16 Ekim 1708 – 12 Aralık 1777 yılları arasında yaşamış İsviçreli doğa bilimci Albrecht von Haller onuruna adlandırılmıştır.

Fotoğrafları