Site icon Kocaeli Bitkileri

Carex flacca subsp. erythrostachys (Yanık çayırsazı)

Carex flacca subsp. erythrostachys

Carex flacca subsp. erythrostachys: 04/04/2023; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; tarla. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Gevşek yığınsı ya da yığınsı değildir. Rizomları uzundur. Gövde 10 ila 70 cm uzunluğunda, silindirik ya da kütçe üç köşeli ve genellikle pürüzsüzdür. Taban kılıfları morumsu kahverengi ya da koyu kahverengidir ve lifli değildir. Yapraklar 1,5 ila 6 mm genişliğinde ve gövdeden daha kısadır. Erkek başaklar 1 ila 3 arası sayıdadır ve terminal başak en uzunudur. Dişi başaklar 1 ila 4 arası sayıda ve 1,5 ila 6,5 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu sapı 3 cm uzunluğunda ve sıklıkla pürüzlüdür. Dişi dışkavuzlar yumurtamsı, yeşilimsi beyaz damar ile siyahımsı kahverengidir. Torbacıklar soluk sarımsı yeşil renkli, 2,2 ila 3,3 mm uzunluğunda, sıklıkla mor benekli ve ters ovaldir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Nemli çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yanık çayırsazı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür adı Latince sarkık anlamına gelir. Alttür adı ise Antik Yunanca kırmızı başak anlamına gelir. Her durumda çiçek kuruluna işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version