Özet
Carex extensa (Uzun ayakotu) genelde nemli çayırlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Carex extensa (Uzun ayakotu) sıkı biçimde yığınsı çok yıllık bir bitkidir. Gövde 5 ila 75 cm uzunluğunda, kütçe üçgensi ila neredeyse silindirik, sert ve pürüzsüz; tabandaki kılıflar zamanla siyahımsı kahverengi ve lifsi olur. Yapraklar 1 ila 3 mm genişliğinde, yaklaşık olarak gövdeyle aynı uzunlukta ya da zaman zaman hafifçe daha kısa, sıklıkla katlanmış kenarları ile oluklu, sert, pürüzsüz ve grimsi yeşil renklidir. Erkek başaklar genellikle tektir. Dişi başaklar 2 ila 4 adet, neredeyse küresel ila yumurtamsı ya da kısaca silindirik, 0,5 ila 2 cm uzunluğunda, en üstteki genellikle kümelenmiş ve neredeyse sapsız, bir altındaki zaman zaman ıraksak ve kısaca saplıdır. Dişi dışkavuz genişçe yumurtamsı, soluk sarımsı orta damarlı olup paslı kahverengi ve saydam kenarlıdır. Torbacık grimsi yeşil ila yeşilimsi kahverengi, yumurtamsı, 2,8 ila 4,3 mm uzunluğunda, sıklıkla mor benekli ve belirgin biçimde çok damarlıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarındaki tuzlu bataklıklar ve tuzcul çayırlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 70 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde uzun ayakotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca artırılmış anlamına gelir. Türün hayli uzun bırahtelerine işaret eder.
Bir yanıt yazın