Özet
Carex echinata (Küt ayakotu) genelde sulak alanların kenarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Carex echinata (Küt ayakotu) genellikle 10 ila 45 cm büyüyebilen bir bitkidir. Rizomları oldukça kısadır. Gövdeler kütçe üç köşeli ila silindirik, sıklıkla şeritli, pürüzsüz ya da üst bölümde pürüzlü, ince ve sıklıkla kavislidir. Taban kılıfları beyazımsı iken zamanla soluk kahverengidir. Yapraklar 1 ila 2,5 mm genişliğindedir ve gövdeden daha kısadır. Çiçek kurulu 3,5 cm uzunluğundadır. Başak sayısı iki ila beş arası sayıda, ıraksak, sapsız, 3 ila 6 mm uzunluğunda, küresel ve yıldız biçimlidir. Dişi dışkavuzlar genişçe yumurtamsı ve torbacıklardan daha kısa olup torbacıkların tabanına sarılıcıdır. Torbacıklar yeşilimsi kahverengi ila sarımsı kahverengi, yumurtamsı ya da darca yumurtamsı, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve ince damarlıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde küt ayakotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir ve bu bağlamda bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret etmektedir. Tür adı Latince dikenli anlamına gelir. Çiçek kurulunun yapısına dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın