Carex otrubae (Kurusaz)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Carex cuprina adı ile geçmektedir. Yığın halindedir. Sürünücü rizomları yoktur. Gövde 30 ila 100 cm uzunluğunda ve neredeyse diktir. Yapraklar parlak yeşil renkli ve kuruduklarında soluk, 4 ila 12 mm genişliğindedir. Çiçek kurulu en azından tabanda dallıdır. Dil yumurtamsı ila mızraksıdır ve ucu sivridir. Dişi dışkavuzlar yumurtamsı, yeşil orta damarlı turuncu kahverengi ve uçları sipsivridir. Torbacıklar yeşilimsi ya da turuncu kahverengi, yumurtamsı, 5 ila 6 mm uzunluğunda, tabanı süngersi ve parlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, kuzey Afrika ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında ve ormanlık alanlarda görülür. İl genelinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kurusaz adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür 1889-1952 yılları arasında yaşamış Çek bitki bilimci Josef Otruba‘ya adanmıştır.

Fotoğrafları