Carex caryophyllea (Bahar sazı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Carex caryophyllea (Bahar sazı) genelde yüksek rakımlardaki ıslak çayırlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Carex

Ayakotu

Tanımı

Carex caryophyllea (Bahar sazı) gevşek bir küme halinde olan bir bitkidir. Rizomlar görece kısa, sürünücü, koyu kahverengi ve parlak pulludur. Gövdeler 5 ila 35 cm uzunluğunda ve üstte hafifçe pürüzlüdür. Yapraklar 1,6 ila 3,9 mm genişliğinde olup gövdelerden daha kısadır. Erkek başak darca çomaksı, görece koyu kahverengi ve 1 cm uzunluğundaki çiçek durumu sapı üzerindedir. Dişi başaklar gevşek biçimde toplanmıştır. En alttaki genellikle hafifçe ırak ve genellikle 1 cm uzunluğundaki sap üzerindedir. En alttaki bırahte kıllı ya da yaprak benzeri, başağı ile aynı uzunlukta ve 4 ila 6 mm uzunluğunda kılıflıdır. Dişi dışkavuzlar torbacıklarla aynı uzunlukta, sivri ya da sipsivri uçlu ve kırmızımsı kahverengidir. Torbacıklar yeşilimsi kahverengidir. Bunlar kademeli olarak kısa, koniksi, kısa havlı, 0,3 mm uzunluğunda ve derin girintili gagaya doğru daralmaktadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ile Moğolistan arasındaki bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Kuzey Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kuru ya da ıslak çayırlar, orman açıklıkları ve dere kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde baharsazı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret eder. Tür adı Latince karanfil kokulu anlamına gelir. Bitkinin karanfil gibi kokmasına işaret eder. Özgün tanımda epitet tercihi ile ilgili detay yok. Biz de bitkiden karanfil kokusu alamadık.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir