Özet
Carduus pycnocephalus subsp. albidus (Eşek soymacı) genelde çayır ve çalılık alanlarda görülen ve istilacı potansiyeli olan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tarihi
(Bu maddeye Carduus tenuiflorus taksonu da dâhildir): Yaprakları Echium yapraklarına benzer, beyazımsı ve uçları dikenlidir. Tepede mor renkli çiçek başları vardır ve bunlar zamanla tüylü hale gelir. Kökü ağrı bölgesine asılırsa, varis ağrısını keser. DI 4-118.
Tanımı
Carduus pycnocephalus subsp. albidus (Eşek soymacı) genellikle 20 ila 200 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde tüysüz ya da hafif tüylü olabilir. Birden fazla gövde görülür ve dikenlidirler. Tabanda 25 ila 34 cm çapında bir rozet oluşturur. Buradaki yapraklar ters mızraksı, dört ila 10 loblu olup 10 ila 5 cm uzunluğundadır. Gövde yaprakları almaşlı dizilişli, alt yüzeyi tüylü ve lob uçları dikenlidir. 1 ila 5 arası çiçek başı -genellikle 3- görülür. Çiçekler pembe ila mor arası renkli ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Kapçık kahverengi ila altın arası renktedir. İnvolukrum 12 ila 16 mm uzunluğunda, ağsı kaba tüylü, yaprak dikenleri 1 ila 3 mm uzunluğunda ve zayıftır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne istilacı tür olarak dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık bölgeler, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde eşek soymacı adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Muhtemelen Latince sivri veya sert anlamına gelen caro kelimesi ile bağıntılıdır. Latince cardoon kelimesi enginar anlamına gelir ve bu bağlantı daha güçlü gözükmektedir. Tür adı Antik Yunanca sıkı başlı anlamına gelir ve bu bağlamda çiçek başlarının sıkı bir küme halinde durmasına işaret eder. Alttür adı ise Latince beyaz anlamına gelir ve açık bir şekilde alttürü türden ayıran involukrumda görülen ağsı tüylenmeye işaret eder. Özgün tanımda bu “pedunculis ramosis subnudis tomentosis” olarak geçer.
Bir yanıt yazın