Carduus acicularis (Sivri kangal)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Carduus acicularis (Sivri kangal) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Carduus

Eşekdikeni

Tanımı

Carduus acicularis (Sivri kangal) genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Çiçek başları tek ve 1 ila 12 cm uzunluğundaki çiçek sapı üzerindedir. Çiçekler koyu mor renklidir. Gövde seyrek yükselici bileşik salkım halindedir. 15 ila 20 cm uzunluğunda, dikdörtgensi çan biçimli, keçe ila örümcek ağı tüylü, dış filariler mızraksı bizsi, seyrek, iç orta filariler şeritsi mızraksı ve iç filarilerden daha uzundur. Taç koyu mor renkli, dik, 3 ya da 4 mm uzunluğunda lobludur ve bunlar en uzun orta filarilerden daha kısadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık bölgeler, tarlalar ve dere kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sivri kangal adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Muhtemelen Latince sivri veya sert anlamına gelen caro kelimesi ile bağıntılıdır. Latince cardoon kelimesi enginar anlamına gelir ve bu bağlantı daha güçlü gözükmektedir. Tür adı Latince iğnemsi anlamına gelir ve açık bir şekilde türün iğne benzeri bırahtelerine işaret eder. Özgün tanımda bu “squamis calycinis lineari aciformibus” olarak geçer.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir