Tanımı
2 metre büyüyebilir. Gövde ve yapraklar dikenli, bazen de tüylüdür. Tabanda yapraklardan bir rozet oluşturur, gövde buradan uzanır, gövdede ara sıra tırtıklı, buruşuk ve dikenli yapraklar görülür. Gövdenin her bir dalında bir ya da birkaç çiçek başı belirir. Cirsium vulgare‘ye benzer ancak onun çiçekleri daha büyük ve yaprakları daha tüylüdür. Carduus nutans‘ın ise yine çiçekleri daha büyüktür ve geniş gösterişli bırahteleri vardır. Yetişkin bir bitki on bin tohum üretebilir. Tohumlar on yıl boyunca toprakta canlı kalabilir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak dünyanın büyük bölümüne işgalci tür olarak yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, tarlalar ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde saka dikeni adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Muhtemelen Latince sivri veya sert anlamına gelen caro kelimesi ile bağıntılıdır. Latince cardoon kelimesi enginar anlamına gelir ve bu bağlantı daha güçlü gözükmektedir. Tür adı Antik Yunanca Acanthus gibi anlamına gelir. Ayıpençesigillere bağlı bir cins olan Acanthus (ayıpençesi) ile benzerliğe işaret eder.
Görüşünüzü Yazın