Cardopatium (Kurtludiken)

Özet

Cardopatium (Kurtludiken) genelde deniz kıyısında görülen ve çok sayıda mavi renkli çiçekler açan bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Cardopatium (Kurtludiken) genellikle 15 ila 40 cm büyüyebilen, dik, çıplak ila seyrekçe ağsı tüylü ve sağlam yapılı çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Kök, kazık formunda ve kalın olup önceki yıllara ait yaprak kalıntılarının lifleri ile kaplıdır. Gövde altta basit, yukarı gidildikçe üç parçalı bileşik salkım halinde ve dikenli kanatlıdır. Gövde yaprakları rozet halinde, dikdörtgensi-ters mızraksı, teleksi ila derin teleksi ve derimsi, güçlü biçimde dikenli-dişli lobludur. İnvolukrum 10 mm çapında ve darca yumurtamsıdır. Kömeçler kubbe biçiminde küme halinde ve çok sayıdadır. Çiçek başları disk biçimindedir. Filariler sert, taraksı dikenli ve kiremit biçimli dizilidir. Çiçek tablası düzdür. Taç mavi renkli, tüpsü ve derince beş parçalıdır. Başçık saçaklı kuyrukludur. Kapçık uzun ipeklidir. Cins Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı olasılıkla Carduus (Eşekdikeni) cinsinin sonuna Latince çayır anlamına gelen patium kelimesi getirilerek oluşturulmuştur. Neticede çayır Carduus’u olacaktır. Ancak bu çıkarım cinsin karakteri ile çok uyumlu değildir. Çünkü çayırlarda görülen zaten Carduus cinsidir, bu cins ise çoğunlukla deniz kenarında görülmektedir. Öte yanda patium kelimesi Süryanicede de açık anlamına gelmektedir, bu bağlamda günümüzde evlerin önündeki açık alanları tanımlamak için kullanılan patio kelimesi de buradan gelmektedir. Bu doğrultuda cinsin adı açık Carduus olacaktır ki çiçek durumu düşünüldüğünde çok daha uygun bir tercihtir.

Kocaeli’ndeki türler