Site icon Kocaeli Bitkileri

Cardamine anatolica (Anadolu köpükotu)

Cardamine anatolica

Cardamine anatolica: 14/04/2018; İnönü Yaylası; 1050 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cardamine anatolica (Anadolu köpükotu) genelde yüksek rakımlardaki sulak alanların civarında görülen endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Cardamine

Acıtere

Tanımı

Cardamine anatolica (Anadolu köpükotu) çok yıllık bir bitkidir. Rizomlar dik ya da nadiren yükselicidir. Gövde dik ya da nadiren yalnızca tabanda yükselici, 20 ila 40 cm uzunluğunda, basit ya da 7 adede kadar çiçek kurulu taşıyan dallı, çıplak ya da buğuludur. Taban yaprakları rozet oluşturur ve genç rozet yaprakları tüylü, zamanla aya çıplak, kenarları da tüylü ya da tamamen çıplak, teleksi, 3 ila 10 cm uzunluğunda, yanal yaprakçıklar 3 ila 6 çift halinde, terminal yaprakçık yanal yaprakçıklardan belirgin biçimde daha iri, neredeyse yuvarlak ila enine genişçe eliptik, 1 ila 3 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğindedir.

Gövde yaprakları 5 ila 9 adet, genellikle gövdenin tamamına dağılmış olup gövdenin üst yarısında daha çok yaprak bulunur. Bunlar teleksi ya da derin teleksi, rozet yapraklarına benzer, çıplak ya da kenarları tüylüdür. Çiçek durumu salkım formunda ve çiçek durumu sapı çıplaktır. Çanak yapraklar mızraksı ila yumurtamsı ve 3,4 ila 4,9 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar beyaz renkli, darca ters yumurtamsı, 9 ila 14 mm uzunluğunda, 4 ila 7 mm genişliğinde ve ucu az girintili, kesik ya da yuvarlaktır. Ercik 6 adettir. Başçık sarı renklidir. Tepecik büyütülmüş ve belirgindir. Meyve 1,5 ila 3 cm uzunluğunda ve şeritsidir. Tohum kahverengi, genişçe eliptik ila neredeyse yuvarlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 700 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde anadolu köpükotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kakule anlamına gelir. Kakule, Zingiberaceae ailesine bağlı bir dizi bitkinin tohumuna verilen addır. Tohumların görünüm ve lezzet bakımından kakuleyi andırmalarına işaret eder. Tür adı Latince Anadolu anlamına gelir. Türün Kuzeybatı Anadolu’da endemik olmasına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version