Cardamine quinquefolia (Hanım gömleği)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Cardamine quinquefolia (Hanım gömleği) genelde ormanlık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Cardamine

Acıtere

Tanımı

Cardamine quinquefolia (Hanım gömleği) genellikle 15 ila 45 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde yaprakları teleksi, yaprakçıklar 2 ila 3 çift halinde, mızraksı, düzensiz testere dişli ve kirpiklidir. Çiçekler 6 ila 15 arası sayıda salkım halindedir. Taç yapraklar 14 ila 18 mm uzunluğundadır. Cardamine bulbifera’dan boyutunun küçük olması ile ayrılır. Ayrıca gövdedeki küçük soğancıklar görülmez, çiçeklerin altındaki yapraklar sarmaldır ve taç yapraklar leylak ya da pembe renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Batı Avrupa’ya da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde hanım gömleği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kakule anlamına gelir. Kakule, Zingiberaceae ailesine bağlı bir dizi bitkinin tohumuna verilen addır. Tohumların görünüm ve lezzet bakımından kakuleyi andırmalarına işaret eder. Tür adı Latince beş yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün teleksi yaprak yapısına işaret eder. Bitki için önerilen hanım gömleği adı aslında Cardamine pratensis türü için uygun görülen bir isimdir. Bitki Ortaçağ Avrupa’sında hanım önlüğü olarak bilinirdi. Türün çiçeklerinin smock adı verilen önlüklere benzemesine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir