Site icon Kocaeli Bitkileri

Cardamine pectinata (Taraklı kodimotu)

Taraklı kodimotu

Cardamine impatiens subsp. pectinata: 29/05/2019; Kuzuyayla; 1300 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cardamine pectinata (Taraklı kodimotu) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Cardamine

Acıtere

Tanımı

Cardamine pectinata (Taraklı kodimotu) halihazırda bazı kaynaklarda Cardamine impatiens subsp. pectinata adı ile geçmektedir. Genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövde dik ve tüysüzdür. Çok sayıda yaprak görülür. Taban yapraklar rozet halinde ve teleksi bölünmüştür, bunlar yuvarlak loblu 3 ila 11 arası yaprakçık taşır. Gövde yaprakları da teleksi bölünmüştür ve keskince tırtıklıdır. Çiçekler erseliktir. Gövde tabandan dallı ve yaprakçıklar yumurtamsıdır. Eğer ki silikula en çok 0,8 mm çapında, yayılıcı ve sıklıkla tek taraflı; bitki tabandan itibaren dallı; yaprakçıklar yumurtamsı ise pectinata. Eğer ki silikula en çok 1 mm çapında, sıkı, tek taraflı değil; bitki alt bölümde dalsız; yaprakçıklar darca eliptik ise impatiens.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Dere kenarı, tarla ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde taraklı kodimotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kakule anlamına gelir. Kakule, Zingiberaceae ailesine bağlı bir dizi bitkinin tohumuna verilen addır. Tohumların görünüm ve lezzet bakımından kakuleyi andırmalarına işaret eder. Tür adı Latince taraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına dikkat çekmektedir.

Gıda

Yapraklar ve genç sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Etimoloji

Romatizma tedavi edici, idrar söktürücü ve ayrıca uyarıcıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version