Site icon Kocaeli Bitkileri

Cardamine bulbifera (Dişlikök)

Cardamine bulbifera

Cardamine bulbifera: 29/04/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cardamine bulbifera (Dişlikök) genelde gölgeli sulak alanlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Cardamine

Acıtere

Tanımı

Cardamine bulbifera (Dişlikök) genellikle 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde dalsız, tüysüz ya da seyrek tüylüdür. Yaprak koltuklarının üzerinde siyahımsı kahverengi ya da koyu mor renkli soğancıklar görülür. Taç çok simetrili, pembe ya da mor renkli, 2 ila 3 cm genişliğindedir. Taç yapraklar dört adet, 12 ila 16 mm uzunluğundadır. Çanak yaprak sayısı dörttür. Ercikler genellikle altı adettir ve bunların dördü uzun ikisi de kısadır. Çiçeklenme kompakt, yarı küresel, neredeyse şemsiye halinde bir salkımdır. Yapraklar almaşlı dizilişli ve sapsızdır. Alt yapraklar 2 ila 3 arası çift halinde teleksi, tüysüz; kenarları tüylü ve hafifçe tırtıklıdır. Üst yapraklar düz, mızraksı ve bazen düz kenarlıdır. Meyve çok tohumlu ve 3 cm uzunluğundadır. Tohumlar mayıs ve temmuz aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Dere kenarı ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele, Gölcük, Kartepe ve Derince ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde dişlikök adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kakule anlamına gelir. Kakule, Zingiberaceae ailesine bağlı bir dizi bitkinin tohumuna verilen addır. Tohumların görünüm ve lezzet bakımından kakuleyi andırmalarına işaret eder. Tür adı Latince soğan taşıyan anlamına gelir. Yaprak koltuklarında görülen minik yumrulara işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Dentaria heptaphyllos baccifera”dır.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Soğancıklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kök çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version