Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Brassicales (Turp takımı)
Aile
Brassicaceae (Turpgiller)
Cins
Cardamine (Acıtere)
Tür
Cardamine bulbifera (Dişlikök)
Anahtar kelimeler
Tanımı
60 cm büyüyebilir. Gövde dalsız, tüysüz ya da seyrek tüylüdür. Yaprak koltuklarının üzerinde siyahımsı kahverengi ya da koyu mor renkli soğancıklar görülür. Taç çok simetrili, pembe ya da mor renkli, 2 ila 3 cm genişliğindedir. Taç yapraklar dört adet, 12 ila 16 mm uzunluğundadır. Çanak yaprak sayısı dörttür. Ercikler genellikle altı adettir ve bunların dördü uzun ikisi de kısadır. Çiçeklenme kompakt, yarı küresel, neredeyse şemsiye halinde bir salkımdır. Yapraklar almaşlı dizilişli ve sapsızdır. Alt yapraklar 2 ila 3 arası çift halinde teleksi, tüysüz; kenarları tüylü ve hafifçe tırtıklıdır. Üst yapraklar düz, mızraksı ve bazen düz kenarlıdır. Meyve çok tohumlu ve 3 cm uzunluğundadır. Tohumlar mayıs ve temmuz aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Dere kenarı ve ormanlık alanlarda görülür. Başiskele, Gölcük, Kartepe ve Derince ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kakule anlamına gelir. Kakule, Zingiberaceae ailesine bağlı bir dizi bitkinin tohumuna verilen addır. Tohumların görünüm ve lezzet bakımından kakuleyi andırmalarına işaret eder. Tür adı Latince soğan taşıyan anlamına gelir. Yaprak koltuklarında görülen minik yumrulara işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Dentaria heptaphyllos baccifera”dır.
Türkçe adları
Dilimizde piçik adı ile bilinmektedir.
Gıda
Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Soğancıklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kök çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Fotoğrafları








© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın