Cardamine (Acıtere)

Özet

Cardamine (Acıtere) bazı türlerinin kökleri tüketilen, ayrıca bir dizi türüne de tıbbi amaçlarla başvurulan kalabalık bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Cardamine (Acıtere) tek, iki ya da iki yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Bitkiler genellikle rizomludur ve rizomlar etsi ya da pulsudur. Tüyler basittir ya da hiç yoktur. Gövde dik ya da sürünücüdür. Taban yaprakları saplı, rozet halinde ya da değil, basit, kenarları düz, dişli ya da 1 ila 3 adet derin teleksi ya da elsi lobludur. Gövde yaprakları almaşlı dizilişli, basit ya da taban yapraklarına benzer biçimde bileşik, saplı ya da sapsız ve kenarları düz, dişli ya da değişik biçimlerde lobludur. Salkım bırahtesiz ya da nadiren bırahteli ve meyve zamanı uzamaktadır.

Çanak yapraklar yumurtamsı ya da dikdörtgensi ve iç çanak yapraklar keseciksiz ya da seyrekçe keseciklidir. Taç yapraklar beyaz ya da menekşe renkli ya da nadiren krem ya da sarı renklidir. Taç yaprak dört adet ya da zaman zaman mevcut değildir. Ercik altı adettir. Meyve yanal olarak sıkıştırılmıştır ve kendi kendine açılmaktadır. Tohumlar pürüzsüz ya da siğillidir. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. Bazı türleri kalp ve mide rahatsızlıklarında kullanılır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kakule anlamına gelir. Kakule, Zingiberaceae ailesine bağlı bir dizi bitkinin tohumuna verilen addır. Tohumların görünüm ve lezzet bakımından kakuleyi andırmalarına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Cardamine quinquefolia

Cardamine quinquefolia

Hanım gömleği

Cardamine (Acıtere)

Cardamine lazica

Kodim otu

Cardamine tenera

Cardamine anatolica

Anadolu köpükotu

Cardamine impatiens subsp. pectinata

Cardamine pectinata

Taraklı kodimotu

Cardamine bulbifera

Cardamine bulbifera

Dişlikök

Cardamine hirsuta

Cardamine hirsuta

Kıllı kodim

Cardamine impatiens

Cardamine impatiens

Sultan kodimotu