Site icon Kocaeli Bitkileri

Canna indica (Kana)

Canna indica

Canna indica; 05/11/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

2,5 metre büyüyebilir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar ekim ayında olgunlaşır. Geçirgen toprağı ve güneşli bölgeyi tercih eder. Yapraklarının büyük olması nedeniyle rüzgarlı alanları tercih etmez. -5 dereceye kadar tolere eder. Popüler bir süs bitkisidir. Tohumlar önceden 24 saat ılık suda bekletilmelidir. Tohumlar 3 ila 9 hafta arasında olgunlaşır. Yapraklar yumurtamsı ve eliptik arası, tüysüz ve saplıdır. Çiçekler kırmızı renklidir ancak bazen sarı işaretler de görülür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney ve orta Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde görülebilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Bahçeler, peyzaj alanları ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kana çiçeği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kamış anlamına gelir. Cinsin gövdesine işaret eder. Tür adı Latince Hindistan anlamına gelir. Bitki Amerika kıtasında endemiktir, indica kelimesi, Amerika kıtasına ayak basanların bölgeyi Hindistan sanmaları ile ilgilidir. Özgün tanımda ise “Habitat inter tropicos Asiae, Africae, Americae” denilmektedir, bu da bitkinin (Amerika’nın keşfinden sonraki) çok erken tarihlerde diğer bölgelere dağıldığını gösterir.

Gıda

Rizomları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Kadınsal şikayetlerin tedavisinde kullanılır. Kök pirinçle birlikte kaynatılarak bel soğukluğu ve adet kesilmesi tedavisinde kullanılır. Yatıştırıcı, terletici ve idrar söktürücü etkisi vardır.

Dikkat

Tohumlarından mor boya elde edilir. Yaprakları yakılarak böcek kovucu olarak kullanılır. Burma’da kutsal kabul edilir ve tohumlarından tespih başı (imame) yapılır. Buda’nın kayınbiraderi olan Devadatta, yapılan bir toplantıya davet edilmemesine öfkelenerek Buda’nın dinlendiği bir esnada üzerine büyük bir kaya yuvarlar. Ancak kaya Buda’ya yaklaşınca paramparça olur, sadece küçük bir parçası Buda’nın ayak parmağını yaralar. Parmaktan akan kandan ise bu bitkiler çıkar (Bahse konu bitki bu olamaz ancak biz hikayenin zikredilmiş olması için buraya aldık).

Fotoğrafları

Exit mobile version