Campanula portenschlagiana (Duvar çanı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Campanula portenschlagiana (Duvar çanı) Kocaeli’nde özellikle mezarlara dikilen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Campanulaceae

Çançiçeğigiller

Campanula

Çançiçeği

Tanımı

Campanula portenschlagiana (Duvar çanı) rizomlu bir bitki olup halı oluşturur. 10 cm büyüyebilir ancak gövde, dal ve yaprakları ile yarım metre genişliğe erişebilir. Yapraklar çok sayıda, böbreksi ya da yüreksidir. Çiçekler mor ya da mavi renkli, hunimsi, beş taç yapraklı ve 2 cm uzunluğundadır. Çanak dişleri 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Başçık ve polenler sarımsı renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Hırvatistan’da yayılış gösterir ancak yer örtücü karakteri nedeniyle Avrupa’nın diğer ülkelerinde de yetiştirilmektedir. Türün anavatanındaki varlığı yüksek seviyede tehdit altındadır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Duvarlar ve mezarlıklarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde duvar çanı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük çan anlamına gelir ve açık bir şekilde cins içinde yaygın olan taç yapısına işaret eder. Tür 13 Şubat 1772 – 7 Kasım 1822 yılları arasında yaşamış Avusturyalı doğa bilimci Franz von Portenschlag-Leydermayer’a adanmıştır.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Hem çiçek hem de yapraklar salatalara eklenebilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir