Site icon Kocaeli Bitkileri

Campanula persicifolia (Zarif çıngırak)

Campanula persicifolia

Campanula persicifolia: 26/05/2019; Uzuntarla Tabiat Parkı (Ormanya); 110 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Campanula persicifolia (Zarif çıngırak) genelde orman sınırlarında görülen istilacı potansiyeli yüksek bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Campanulaceae

Çançiçeğigiller

Campanula

Çançiçeği

Tanımı

Campanula persicifolia (Zarif çıngırak) 40 ila 100 cm kadar büyüyebilen bir bitkidir. Çiçekler fincan biçimlidir, leylak mavisi ya da beyaz olabilir. Yapraklar parlak yeşil bir görünüme sahiptir. Gövde dik, dalsız ve hafif köşelidir. Taban yaprakları kısa saplı, dar kaşıksıdır ve genellikle çiçeklenmeden hemen önce dökülürler. Üst yapraklar sapsız, mızraksı, neredeyse şeritsi ve kenarları tırtıklıdır. Çiçek kurulu birkaç çiçekli terminal salkım ya da tek çiçeklidir. Çanak kaynaşık, beş dar loblu ve sonunda yayılır. Taç beş lobludur ve beş mor-mavi taç yaprak görülür. Beş ercik vardır. Kapsül dik, yumurtamsı-ters koniksi ve genellikle çıplaktır. Tohumlar ters yumurtamsı, kahverengi ve parlak olup bunlar ağustos ve ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

-15 dereceye kadar tolere eder. Aşırı sıcaklıkları ise tolere etmezler. Cinse ait türler genelde hibritleşmezler, bu yüzden tohumlar çoğunlukla doğru sonuç verir. Yetiştirilmesi kolaydır. Tohumlar 18 derecede 2 ila 4 hafta arasında çimlenir. Salyangoz, sümüklü böcek ve yaprak bitlerinden korunmalıdır. Bitkiler arasında 30 cm açıklık bırakılması önerilmektedir. Oldukça karmaşık bir üreme stratejisi vardır: Erkek ve dişi organlar farklı zamanlarda olgunlaşır. Önce erkek organlı çiçekler, ardından da dişi organlı çiçekler açılır. Taç açıldığında dişi organın tepecikleri kapanır ancak erkek organlı çiçekler böcekleri çekmeye devam eder. Poleni tüketen böceklerin üzerine de bir miktar polen yapışır. Dişi organın tepeciği tüm polen bittiğinde olgunlaşır. Eş zamanlı olarak erkek organ tabandan nektar üreten beş delik açar ve böcekleri tekrar çiçeğe “çağırır”.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, çalılıklar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde zarif çıngırak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük çan anlamına gelir ve açık bir şekilde cins içinde yaygın olan taç yapısına işaret eder. Tür adı Latince Prunus persica yapraklı anlamına gelir. Yapraklarının şeftali yaprağına benzemesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Rapunculus persicifolius, magno flore”dir.

Gıda

Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. C vitamini bakımından zengindirler. Kök ve çiçekler çiğ olarak yenilmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version