Site icon Kocaeli Bitkileri

Campanula lyrata (Memek)

Campanula lyrata

Campanula lyrata: 22/08/2018; Yuvacık Barajı; 170 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Campanula lyrata (Memek) genelde yamaçlarda görülen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Campanulaceae

Çançiçeğigiller

Campanula

Çançiçeği

Tanımı

Campanula lyrata (Memek) 15 ila 50 cm büyüyebilen iki ya da çok yıllık bir bitkidir. Bitki boyunca havlı ila pürüzlüdür. Gövde dik ve tek ya da çok sayıdadır. Taban yaprakları lirsi ya da dikdörtgensi yumurtamsı ila yüreksi, kenarları dişli ve uzun loblu saplıdır. Çiçekler saplı ya da neredeyse sapsız ve talkım ya da bileşik salkım halindedir. Taç silindirik ila darca hunimsi, tüpü 12 ila 25 mm uzunluğunda ve  menekşe mavisi rengindedir. Çanak lobları taç tüpünün yarısı kadardır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye’de yayılış gösterir. Endemik bir türdü ancak yakın zamanda Yunanistan’a bağlı bazı adalarda varlığı rapor edilmiştir. [Harita] Orman açıklıkları, çalılıklar ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde memek adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük çan anlamına gelir ve açık bir şekilde cins içinde yaygın olan taç yapısına işaret eder. Tür adı Latince lir biçiminde anlamına gelir. Yaprak biçimine işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis radicalibus longis petiolatis lyratis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version