Campanula grandis (Öküz çıngırağı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Campanula grandis (Öküz çıngırağı) genelde yüksek rakımlardaki orman sınırlarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Campanulaceae

Çançiçeğigiller

Campanula

Çançiçeği

Tanımı

Campanula grandis (Öküz çıngırağı) genellikle 40 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik, 10 ila 15 mm çapında, basit ve şeritlidir. Taban yaprakları mızraksı ila dikdörtgensi mızraksı, kenarları dişli, tepede küt ila sivri, sapa doğru daralıcıdır. Gövde yaprakları genişçe mızraksı, sivri uçlu ve uca doğru gidildikçe daralmaktadır. Çiçek kurulu yaprak koltuklarında belirir. Çiçekler sapsız ve 3 cm çapındadır. Her koltukta 2 ya da 3 adet çiçek bulunur. Bırahte yumurtamsı, sivri uçlu ve testere dişli kenarlıdır. Çanak lobları genişçe mızraksı ve tepede sivridir. Taç genişçe çan biçiminde, çıplak ve mavi renklidir. Kapsül çıplak olup ortadan açılmaktadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Çayır, yol kenarı ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde öküz çıngırağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük çan anlamına gelir ve açık bir şekilde cins içinde yaygın olan taç yapısına işaret eder. Tür adı Latince büyük anlamına gelir. Tacın büyüklüğüne işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir