Campanula glomerata subsp. hispida (Yumak çanı)

derleyen:

Özet

Campanula glomerata subsp. hispida (Yumak çanı) genelde ormanlık alanlarda görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Campanulaceae

Çançiçeğigiller

Campanula

Çançiçeği

Tanımı

Campanula glomerata subsp. hispida (Yumak çanı) genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde basit, dik ve havlı ya da tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, oval mızraksı, hafifçe yüreksi iken gövde yaprakları mızraksı, sapsız ve sarılıcıdır. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır ve 15 ila 20 arası sapsız çiçek bir küme oluşturur. Bunlar terminal salkımlar halinde üst yaprakların koltukları üzerinde çıkarlar ve involusel brahteler ile çevrilidir. Taç çan biçiminde ve tüylüdür. Beş adet menekşe mavisi ya da morumsu mavi taç yaprak görülür. Ercik üç adet ve çıplaktır. Kapsül üç bölümlüdür. Tohum kapsül başına çok sayıda, küçük ve sarımsı renklidir. Gölgeli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ile Kafkasya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılık, orman açıklıkları ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yumak çanı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük çan anlamına gelir ve açık bir şekilde cins içinde yaygın olan taç yapısına işaret eder. Tür adı Latince küme halinde anlamına gelir ve bu bağlamda çiçeklerin tepede küme halinde bulunmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Campanula pratensis, flore conglomerato”dur. Alttür adı ise Latince kıllı anlamına gelir ve alttürün çanaklarının kıllı olmasına işaret eder.

Gıda

Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Salatalara eklenir. Çiçekler çiğ olarak tüketilebilir.

Fotoğrafları