Bitkiler › Papatya takımı › Çançiçegiller › Çançiçeği › Yumak çanı
Yenilebilir bitki, Süs bitkisi, Avrupa-Sibirya elementi.
60 cm büyüyebilir. Gövde basit, dik, kısaca tüylüdür. Taban yaprakları saplı, oval mızraksı, hafifçe yüreksi; gövde yaprakları mızraksı, sapsız ve sarılıcıdır. Çiçekler erseliktir. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 15 ila 20 arası sapsız çiçek bir küme oluşturur. Bunlar terminal salkımlar halinde üst yaprakların koltukları üzerinde çıkarlar ve involusel brahteler ile çevrilidir. Taç çan biçiminde ve tüylüdür. Beş adet menekşe mavisi ya da morumsu mavi taç yaprak görülür. Popüler bir süs bitkisidir. Gölgeli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.
Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Çalılık, orman açıklıkları ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Yumak çanı adı ile bilinmektedir.
Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince küçük çan anlamına gelir. Cinsin taç yapısına işaret eder. Tür adı Latince küme halinde anlamına gelir. Çiçeklerin tepede küme halinde bulunmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Campanula pratensis, flore conglomerato”dur. Alttür adı ise Latince kıllı anlamına gelir ve alttürün çanaklarının kıllı olmasına işaret eder.
Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Salatalara eklenir. Çiçekler çiğ olarak tüketilebilir.







Doğan, Hüseyin (2022). Campanula glomerata subsp. hispida (Yumak çanı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/campanula-glomerata-subsp-hispida/ Erişim tarihi: 6 February 2023