Camelina sativa (Ketencik)

derleyen:

Özet

Camelina sativa (Ketencik) hayvan yemi olarak yetiştirilmesinin yanı sıra özellikle yağından çeşitli amaçlarla faydalanılan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Camelina

Ketentere

Tanımı

Camelina sativa (Ketencik) genellikle 30 ila 120 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde tektir, dallıdır ve bitki olgunlaştığında odunsulaşır. Yapraklar almaşlı dizilişli, mızraksı, 2 ila 8 cm uzunluğunda ve 2 ila 10 mm genişliğindedir. Yapraklar ve gövde kısmen tüylü olabilir. Dört taç yapraklı çiçekler soluk sarı renklidir. Meyveler armut biçimindedir. Tohumlar kahverengi ya da turuncu renkli, 2 ila 3 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimler] Tarlalarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Körfez ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde ketencik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yer keteni anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin keten (Linum) bitkisinin gelişimini engellemesine işaret eder. Tür adı Latince ekilen anlamına gelir. Epitet, Antikçağdan beri insanlar tarafından yaygın biçiminde yetiştirilen bitkileri tanımlamak için kullanılır. İkili adlandırma öncesi adı “Mygarum sativum”dur.

Tarihi

İki arşın boyunda, yaprakları kökboya yapraklarına ve tohumu çemenotu tohumlarına benzeyen bir bitkidir. Doğrandıktan sonra hafifçe kavrulur ve meşale olarak kullanılan çubukların üzerine sıvanır. DI 4-116.

Gıda

Tohumlarından tüketime uygun bir yağ elde edilmektedir. Hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tohumları salatalara eklenmiştir.

Bilgi

Gövdelerinden süpürge yapılmaktadır. Bunun yanında tohumlarından elde edilen yağ cilt yumuşatıcı olarak kullanılmıştır.