Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Brassicales (Turp takımı)
Aile
Brassicaceae (Turpgiller)
Cins
Camelina (Ketentere)
Tür
Camelina sativa (Ketencik)
Anahtar kelimeler
Tanımı
30 ila 120 cm büyüyebilir. Gövde tektir, dallıdır ve bitki olgunlaştığında odunsulaşır. Yapraklar almaşlı dizilişli, mızraksı, 2 ila 8 cm uzunluğunda ve 2 ila 10 mm genişliğindedir. Yapraklar ve gövde kısmen tüylü olabilir. Dört taç yapraklı çiçekler soluk sarı renklidir. Meyveler armut biçimindedir. Tohumlar kahverengi ya da turuncu renkli, 2 ila 3 mm uzunluğundadır.
Türkçe adları
Dilimizde ketencik adı ile bilinmektedir.
Bilgi
Gövdelerinden süpürge yapılır. Tohumlarından elde edilen yağ cilt yumuşatıcı olarak kullanılır.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca yer keteni anlamına gelir. Bitkilerin keten (Linum) bitkisinin gelişimini engellemesine işaret eder. Tür adı Latince ekilen anlamına gelir. Epitet, Antikçağdan beri insanlar tarafından yaygın biçiminde yetiştirilen bitkileri tanımlamak için kullanılır. İkili adlandırma öncesi adı “Mygarum sativum”dur.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler] Tarlalarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Bitkilerin hububat tarlalarında görüldüğünden bahisle gözlem çoğunlukla tarlaların ekilmesi ve bitkinin tohumlarının da ekinler arasına karışmış olmasına bağlıdır. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Gıda
Tohumlarından tüketilebilir bir yağ elde edilir. Hayvan yemi olarak kullanılır. Tohumları salatalara eklenir.
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın