Site icon Kocaeli Bitkileri

Calepina (Tophardal)

Özet

Calepina (Tophardal) genelde makilik alanlar ile tarla sınırlarında görülen ve erken dönemde yaprakları tüketilen monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Calepina (Tophardal) tek ya da iki yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ila yükselici ve dallı ya da dalsızdır. Yapraklar tabanda ve gövdede ve saplı ya da sapsızdır. Taban yaprakları genellikle rozet halinde, saplı ve kenarları dişli ila lirsi az teleksidir. Gövde yapraklarının tabanı okbaşlı ya da sarılıcı ve kenarları dişli ya da neredeyse düzdür. Çiçek durumu birkaç çiçekli yalancı şemsiye halinde olup meyve zamanı belirgin biçimde uzatılmıştır. Çanak yapraklar yükselici ila yayılıcı ve kesecikli değildir. Taç yapraklar ters mızraksı uzunlukları farklı ve uçları küt ya da hafifçe derin girintilidir. Meyve sapsız ya da kısa saplı, yumurtamsı ila elipsoit ve silindiriktir. Tohumlar yumurtamsı olup kanatlı değildir. Cinse bağlı tek tür vardır ve o da Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı belirsizdir. Michel Adanson, anlamı olmayan kelimelerden cins adı üretmesi ile bilinir ve bu cins de onlardan biridir. Kelime, Theophrastus tarafından kullanılan chalepaino kelimesi ile yakındır. Bu kelimeyi de rahatsız edici olarak tercüme etmek mümkündür ancak cins ile ilgili bir ipucu vermemektedir. Bu cins için önerilen tophardal ismi Neslia cinsi için de önerilmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version