Calepina irregularis (Top hardal)

Tanımı

15 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde basit ya da tabanda dallıdır. Çanak yapraklar dikdörtgensi ile yumurtamsı arasıdır. Tohum kahverengidir. Meyvesi Neslia paniculata subsp. thracica’nın meyvesine çok benzer. Tabanda rozet oluşturur. Buradaki yapraklar tüysüz, bölünmüş ve saplıdır. Çiçek kuruluna yakın yapraklar dişli ve gövdeye yapışıktır. Taç yaprakların uzunlukları eşit değildir ve dıştaki taç yapraklar daha uzundur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Dere kenarı, tarlalar ve yol kenarlarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde top hardal adı ile bilinmektedir.

Tıp

Yaprağı karın ağrısı için kullanılır.

Etimoloji

Cins adı belirsizdir. Michel Adanson, anlamı olmayan kelimelerden cins adı üretmesi ile bilinir ve bu cins de onlardan biridir. Kelime, Theophrastus tarafından kullanılan chalepaino kelimesi ile yakındır. Bu kelimeyi de rahatsız edici olarak tercüme etmek mümkündür ancak cins ile ilgili bir ipucu vermemektedir. Tür adı Latince düzensiz anlamına gelir. Türün taban yaprakları ile gövde yaprakları arasındaki biçimsel farka işaret eder.

Gıda

Haşlanarak yenir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın