Site icon Kocaeli Bitkileri

Cactaceae (Kaktüsgiller)

Özet

Cactaceae (Kaktüsgiller) Amerika kıtasına özgü olmakla birlikte küresel çapta ticareti yapılan meşhur bir ailedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Tanımı

Cactaceae (Kaktüsgiller) sukulent otlar ya da çalılar ve ağaçlardan oluşan bir ailedir. Gövde uzun dallı, kulemsi ya da küresel, silindirik ya da kabarcıklıdır. Yapraklar genellikle mevcut değildir. Çiçekler genellikle tek ve sapsızdır, bazı türlerde çiçekler geceleri açmaktadır. Çanak ve taç yaprak çok sayıdadır. Ercik genellikle 50 ila 1500 adettir. Meyve üzümsü olup dökülücü ya da kalıcı, kendi kendine açılır ya da açılmaz ve etli ya da derimsidir. Tohumlar meyve başına 5 ila 3000 adet, sarımsı, kırmızımsı, kahverengi ya da siyah renkli ve artmutsu, ters yumurtamsı, mercimeksi, böbreksi ya da daireseldir.

Çoğu kaktüs türünde yaprak yerine diken vardır. Dikenler, otçullara karşı koruma sağlamanın yanı sıra su kaybını önlemeye yardımcı olur. Yaprakların yokluğunda genişlemiş gövdeler fotosentezi gerçekleştirir. Çok sayıda tür yılın uzun bir bölümünü uykuda geçirir ve büyüme mevsimleri hayli kısadır. Geniş ve sığ kök sistemi sayesinde suyu hızlı bir şekilde depolamaktadırlar.

Genellikle kuru ortamları tercih eden, ülkemizde çok az sayıda türle temsil edilen bir ailedir. Sukulent türlerinin moda olması ile birlikte çok sayıda kaktüs türü ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir ancak bunların önemli bir bölümü ülkemizin doğal şartlarında yaşamlarını sürdürebilecek kapasitede değildir. Kaktüs kelimesi aslında Akdeniz havzasında doğal olarak yayılış gösteren yabani enginar (Cynara cardunculus) türünü tanımlamak için Theophrastus tarafından kullanılmıştır. Linnaeus kaktüs bitkilerini bilimsel literatüre alırken “diken” bağıntısını koruyarak bu adı tercih etmiştir. Kaktüs türleri bir tür hariç Amerika kıtasına özgüdür. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Cactus (artık Mammillaria) cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Chamaecereus

Parmakkaktüs

Echinopsis

Kaynanatopuzu

Opuntia

Kaynanadili

Exit mobile version