Özet
Bupleurum (Şeytanayağı) genellikle Kuzey Yarımkürede görülen ve boyları birkaç cm ila 3 metre arasında değişen türleri barındıran bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Bupleurum (Şeytanayağı) tek ya da çok yıllık, ya da nadiren çalılardan oluşan bir cinstir. Yapraklar basit ve düz ya da zaman zaman sarılıcıdır. Şemsiye bileşik, birkaç ila çok sayıda ve sıklıkla uzunlukları farklı kolludur. İnvolukrum ve involusel mevcut ya da involukrum mevcut değildir. Çanak dişleri körelmiştir. Çiçekler sarı, beyaz ya da morumsu renklidir. Çanak yaprak ucu kıvrık, külahlı, değişik biçimlerde, pürüzsüz ya da bazen kabarcıklıdır. Merikarp 5 adet belirgin birincil kabarık çizgiye sahiptir. Meyve yanal olarak sıkıştırılmış, genellikle yumurtması ila dikdörtgensi, nadiren neredeyse küreseldir. Sitilopodyum çökük, düz ve kenarı genellikle düzdür. Cins 3 cm ila 3 metre uzunluktaki türlere sahiptir. Cinsin neredeyse tamamı Eskidünya’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca öküz kaburgası anlamına gelir. Yaprakların sert olmasına işaret eder. Diğer bir seçenek Antik Yunanca öküzün yanında anlamına gelir. Bu isim, büyükbaş hayvanların bitkiyi iştahla tüketmesine atfen, ilk defa Nicander tarafından kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan şeytanayağının kaynağı bizim için meçhul. Muhtemelen cinsin gösterişli bırahteleri ayağa benzetildi. Bazı türler için tercih edilen şeytanyıldızı bu olasılığı daha güçlü hale getiriyor, çünkü bırahteler gerçekten klasik yıldız biçimindedir. Ancak şeytan tercihi hâlâ meçhul…
Kocaeli’ndeki türler
Pendik şeytanayağı
Mor şeytanayağı
Şeytanyıldızı
Şeytanarası
Sarışeytan
Kanatlı şeytanayağı
Damarlı şeytanayağı
Kum şeytanayağı