Bupleurum pendikum (Pendik şeytanayağı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Bupleurum pendikum (Pendik şeytanayağı) ülkemizde endemik olan, hayli nadir görülen ve narin görünümlü bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Bupleurum

Şeytanayağı

Tanımı

Bupleurum pendikum (Pendik şeytanayağı) 10 ila 25 cm ya da nadiren 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde köşelidir ve gövde yaprakları 2 ila 5 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 1,5 mm genişliğinde ve şeritsidir. 3 ila 15 mm uzunluğunda, eşit olmayan 3 adet kol görülür, bunlar çiçekte geniş açılı ve meyve zamanı diktir. 6 ila 8 mm uzunluğunda 3 ila 5 arası bırahte görülür. İkincil bırahte 5 adet, şeritsi sivri çıkıntılı, 1 ila 1,5 mm uzunluğunda ve kenarı testere dişlidir. Çiçek sapı 0,5 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Şemsiyecik 6 ila 8 arası çiçek taşır. Taç yaprak 1 mm uzunluğunda, yumurtamsı dikdörtgensidir. Meyve 1, 8 ila 2 mm uzunluğunda, yumurtamsı-elipsoit ve kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Marmara bölgesinde yayılış gösterir. [Harita] Çalılık ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde pendik şeytanayağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca öküz kaburgası anlamına gelir. Yaprakların sert olmasına işaret eder. Diğer bir seçenek Antik Yunanca öküzün yanında anlamına gelir. Bu isim, büyükbaş hayvanların bitkiyi iştahla tüketmesi nedeniyle ilk defa Nicander tarafından kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan şeytanayağının kaynağı doğrusu bizim için meçhul. Muhtemelen cinsin gösterişli bırahteleri ayağa benzetildi. Bazı türler için tercih edilen şeytanyıldızı bu olasılığı daha güçlü hale getiriyor, çünkü bırahteler gerçekten klasik yıldız biçimindedir. Ancak şeytan tercihi hâlâ meçhul… Tür adı Latince Pendik, İstanbul anlamına gelir ve bu bağlamda türün ilk keşfedildiği lokasyona işaret etmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Bupleurum pendikum teşhisi biraz zor bir türdür. Bupleurum sulphureum ile karışma ihtimali var. Bu daha çok sulphureum muş gibi duruyor. emin olmak lazım.

    1. Haklısınız, bitkibilimci olmadığım ve bu konuda herhangi bir eğitimimim olmadığı için teşhislerime tamamı ile kefil olamıyorum. Bu site daha çok benim asıl çalışma alanım olan “bitki tarihi” ile bağlantılı vücuda getirdiğim bir alan. Değerli görüşlerinizden istifade etmeyi bir şans olarak görüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir