Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Şeytanayağı › Sarı şeytan
10 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve dallıdır ancak alttaki dallar daha kısadır. Gövde yaprakları 3 ila 8 cm uzunluğunda, 1,5 ila 3 mm genişliğinde ve şeritsidir. Kollar 3 ila 8 arası sayıdadır ve uzunlukları oldukça farklıdır. Bırahte 3 ila 5 arası sayıda ve 6 ila 15 mm uzunluğundadır. Şemsiyecikler 5 ila 9 arası sayıda çiçeklidir. İkincil bırahte 5 adet, eliptik ila yumurtamsı, testere dişli kenarlı, çiçek zamanı parlak sarı renkli, 5 ila 8 mm uzunluğunda ve 3 damarlıdır. Taç yaprak sarı renkli, 0,7 ila 0,9 mm uzunluğunda, dar ve iki parçalıdır.
Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çalılık, step ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Çayırova ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Sarı şeytan adı ile bilinmektedir.
Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca öküz kaburgası anlamına gelir. Yaprakların sert olmasına işaret eder. Diğer bir seçenek Antik Yunanca öküzün yanında anlamına gelir. Bu isim, büyükbaş hayvanların bitkiyi iştahla tüketmesine atfen, ilk defa Nicander tarafından kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı olan şeytanayağının kaynağı bizim için meçhul. Muhtemelen cinsin gösterişli bırahteleri ayağa benzetildi. Bazı türler için tercih edilen şeytanyıldızı bu olasılığı daha güçlü hale getiriyor, çünkü bırahteler gerçekten klasik yıldız biçimindedir. Ancak şeytan tercihi hâlâ meçhul… Tür adı Latince sarı anlamına gelir. Türün parlak sarı renkli çiçeklerine işaret etmektedir.






Doğan, Hüseyin (2022). Bupleurum flavum (Sarı şeytan) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/bupleurum-flavum/ Erişim tarihi: 6 February 2023