Bunium ferulaceum (İncirop)

derleyen:

cins:

Tanımı

15 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde dik, tüysüz, çatallı, tabanda dallanmış, silindirik ve çıkıntılıdır. Taban yaprakları genişçe üçgensi, hafifçe etli, 2 ila 3 arası teleksi, 14 cm uzunluğunda ve 10 cm genişliğindedir. Yaprak sapı eksenden daha uzun ya da daha kısa olabilir. Gövde yaprakları daha küçük, 1 ila 2 arası teleksi ve yaprak sapı geniş kılıflıdır. 5 cm uzunluğunda, eşit olmayan 6 ila 13 arası kol bulunur. Bırahte 1 ila 8 mm uzunluğundadır. İkincil bırahte 1 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Çiçek sapı meyve zamanı kalınlaşır. Çiçekler beyaz renkli ve şemsiyecik başına 11 ila 17 arasıdır. Meyve dikdörtgensi silindirik, tüysüz ve 5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Kafkasya ve doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar ve ormanlık alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde incirop ve topalak adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yer fıstığı anlamına gelir. Cinsin toprak altındaki yumrusuna işaret etmektedir. Tür adı Latince Ferula gibi anlamına gelir. Türün Ferula (çakşır) cinsi ile benzerliğine işaret eder. James Edward Smith’in özgün tanımında benzerliğe ilişkin detay verilmemiştir.

Gıda

Kök çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları