Buddleja (Kelebekçalısı)

Özet

Buddleja (Kelebekçalısı) çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen ve bazı türleri istilacı statüsünde olan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Scrophulariaceae

Sıracaotugiller

Tanımı

Buddleja (Kelebekçalısı) yaprak dökücü ya da her dem yeşil çalılar ve nadiren ağaçlardan oluşan bir cinstir. Dalcıklar silindirik ve dört köşeli ya da dört kanatlıdır. Yapraklar karşılıklı ya da nadiren almaşlı dizilişli, sitipüller genellikle yapraksı, daireseki kulaklı, yaprak sapı sıklıkla kısa ve yaprak kenarı düz ya da dişlidir. Çiçek durumu terminal ve/veya koltuklarda, genellikle çok sayıda çiçekli, bırahteler çoğunlukla yaprak benzeri ve ikincil bırahteler çanak yaprakları andırmaktadır. Çiçekler dört parçalı ve pembe, mavi, sarı ve kırmızı renklidir. Çanak çansı, kupamsı ya da ters konik ve tüp genellikle loblardan daha uzundur.

Taç kupamsı, hunimsi ya da çanımsı, tüp silindirik, düz ya da kavisli, genellikle loblardan daha uzun ve sıklıkla turuncu boğazlıdır. Ercikler taç tüpüne yerleştirilmiş, genellikle içkin ve taç lobları ile almaşlı dizilişlidir. İplikçikler, başçıklardan kısa ya da uzundur. Yumurtalık iki ya da dört bölümlü ve bölüm başına birkaç tohum taslaklıdır. Boyuncuk kısa ya da uzun, tepecik sıklıkla iri ve çomaksı, top başlı ya da iki lobludur. Meyve perdeli bir kapsüldür. Tohumlar küçük, sıklıkla kanatlı ve soluk ila koyu kahverengidir. Cins Asya, Afrika ve Amerika kıtalarına özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1662 – 1715 yılları arasında yaşamış İngiliz bitki bilimci Adam Buddle‘a adanmıştır. İngiltere bitki çeşitliliği ile ilgili bir eser yazmış ancak eser yayımlanmıştır. Ölümünden 15 yıl sonra William Houstoun Amerika’da topladığı bir Buddleja türünü Linnaeus’a göndermiş ve Buddle’nin adını yaşatmasını rica etmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Buddleja davidii

Buddleja davidii

Kelebek çalısı