Buddleja davidii (Kelebek çalısı)

derleyen:

Tanımı

50 cm ila 5 metre büyüyebilir. Soluk kahverengi kabuğu zamanla çatlaklı hale gelir. Yapraklar karşılıklı ve mızraksı, 7 ila 13 cm uzunluğunda ve genş iken alt yüzeyleri kaba tüylüdür. Çiçekler tepede bir salkım üzerindedir, kokulu ve leylak ila mor renklidir. Çiçek kurulu 20 cm uzunluğa erişir. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder. Kocaeli’de daima sulak alanların çevresinde görülmüştür, bununla birlikte bitki kuraklığa dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmış ve doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, sulak alan ve yol kenarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde kelebek çalısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1662 – 1715 yılları arasında yaşamış İngiliz bitki bilimci Adam Buddle‘a adanmıştır. İngiltere bitki çeşitliliği ile ilgili bir eser yazmış ancak eser yayımlanmıştır. Ölümünden 15 yıl sonra William Houstoun Amerika’da topladığı bir Buddleja türünü Linnaeus’a göndermiş ve Buddle’nin adını yaşatmasını rica etmiştir. Tür 27 Eylül 1826 – 10 Kasım 1900 tarihleri arasında yaşamış Fransız zoolog ve bitki bilimci Armand David‘a adanmıştır. Dev panda (Ailuropoda melanoleuca) ve David geyiğini (Elaphurus davidianus) keşfetmesi ile bilinir.

Bilgi

Çiçek, yaprak ve gövdelerinden siyah ve yeşil boya elde edilir. Kelebekler tarafından sevilen bir bitkidir.

Fotoğrafları