Site icon Kocaeli Bitkileri

Bromus squarrosus (Kirpikli damiye)

Bromus squarrosus

Bromus squarrosus: 05/06/2021; Hereke Yaylası; 320 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde boştur ve 4 ila 5 arası yaprak taşır. Bunların kılıfları yaprak ayasından daha kısadır. Yaprak kılıfları tüylüdür. Yaprak ayası da tipik olarak tüylüdür ancak bazen tüysüz olabilir. Yaprak ayası 5 ila 15 cm uzunluğunda ve 4 ila 6 mm genişliğindedir. Dil kıllı ve 1 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Bileşik salkım 7 ila 20 cm uzunluğunda ve 4 ila 8 cm genişliğindedir. Dallar tipik olarak başakçıklardan uzundur. Başakçıklar genelde tektir, bunlar gençken mızraksı, zamanla yumurtamsı olurlar. 2 ila 4 cm uzunluğunda ve 5 ila 10 mm genişliğindedir. Çiçek başakçıkları 10 ila 20 arası çiçek barındırır. Dışkavuz pürüzsüz ya da kabuklu olabilir. Alt dışkavuz 3 ila 5 arası damar barındırır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Rusya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaç, tahrip edilmiş araziler ve orman açıklıklarında görülür. Körfez ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kirpikli damiye adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yulaf anlamına gelir. Yulaf türleri için antikçağda kullanılan isimdir, etimolojik kökenini bulamadık. Tür adı Latince kepekli anlamına gelir.

Fotoğrafları

Exit mobile version