Bromus japonicus (İyeotu)

derleyen:

Tanımı

80 cm büyüyebilir. Gövde dirseksi ya da diktir. Yaprak kılıfı tüylüdür ve 12 ila 30 cm uzunluğunda, 4 ila 8 mm genişliğindedir. Dil 1 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Bileşik salkım dağınık, 20 ila 30 cm uzunluğunda, 5 ila 10 cm genişliğinde ve sarkıktır. Dallar 1 ila 4 arası başakçık taşır. Bunlar mızraksı dikdörtgensi, sarımsı yeşil renkli, 12 ila 20 mm uzunluğunda, 7 ila 11 arası çiçeklidir. Çiçekler erseliktir. Dışkavuzlar mızraksı, alttaki 4 ila 5 mm, üstteki 6 ila 7 mm uzunluğundadır. İçkavuz 8 ila 2 mm uzunluğunda ve boynuzludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaçlar ve tarlalarda görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde iye otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yulaf anlamına gelir. Yulaf türleri için antikçağda kullanılan isimdir, etimolojik kökenini bulamadık. Tür adı Latince Japonya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Tür, Avrasya’nın büyük bölümünde yayılış göstermekle birlikte ilk defa Carl Peter Thunberg tarafından Japonya’da gözlemlenmiştir.

Gıda

Yaprak ve tohumları tüketilebilir.

Fotoğrafları